Ανοιξιάτικο κλάδεμα | Deborah Silver & Co.

36
Ανοιξιάτικο κλάδεμα |  Deborah Silver & Co.

κληματαριά με αχλάδι (4)Κάθε φυτό στο τοπίο θα συνειδητοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητές του εάν διατηρηθεί σωστά κλαδευμένο. Ένας θάμνος που διατηρείται κλαδευμένος θα ανταποκριθεί με το να είναι πυκνά κλαδισμένος – μια ισχυρή δομή κλαδιών είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Τα φυτά που κλαδεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε κλαδί να παίρνει το μερίδιο του φωτός και ο αέρας είναι ένα υγιές φυτό. Κάθε δέντρο, θάμνος και πολυετές έχει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του. Κλαδεύω τις ορτανσίες αφού φουσκώσουν τα μπουμπούκια στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο. Κλαδεύω τα νεκρά ξύλα και τα κλαδιά που διασχίζουν το ένα το άλλο. Τα κλαδιά που τρίβονται μεταξύ τους μπορεί να βλάψουν τον φλοιό – ο κατεστραμμένος φλοιός είναι μια πρόσκληση για έντομα και ασθένειες. Κλαδεύω κάθε κλαδί ξεχωριστά, οπότε κάθε βλαστός έχει το δικό του φωτιστικό και εναέριο χώρο. Τα φορσύθια και οι πασχαλιές πρέπει να κλαδεύονται αμέσως μετά την άνθηση, με πολύ φυσικό και χαλαρό τρόπο που μιμείται το φυσικό τους σχήμα.

κληματαριά με αχλάδι (5)Πολύ λίγα φυτά ανέχονται στενό επίσημο ή διαμορφωμένο ψαλίδισμα. Το πυξάρι και τα πουράκια το ανέχονται καλύτερα από άλλα είδη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της ανάπτυξης στα άκρα των κλαδιών. Τελικά το φως και ο αέρας αποκλείονται από το εσωτερικό του θάμνου. Βλέπω πολλούς φυλλοβόλους θάμνους που έχουν κουρευτεί, με αποτέλεσμα ένα λεπτό στρώμα πράσινου στην κορυφή και γυμνά κλαδιά από κάτω. Αυτοί οι θάμνοι θα πρέπει τελικά να κλαδευτούν σκληρά για να ανακαινιστούν ή να αφαιρεθούν εντελώς. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ένα κλάδεμα είναι ένα κάλεσμα για ανάπτυξη και θα προκαλέσει αντίδραση. Το σπάσιμο πολλών νέων βλαστών δεν είναι ασυνήθιστο από ένα μόνο κλάδεμα.

κληματαριά με αχλάδι (6)Το κλάδεμα για να κρατήσει έναν θάμνο εντός των ορίων ενός περιορισμένου χώρου θα αποτύχει αργά ή γρήγορα. Η φύτευση θάμνων ή δέντρων που θα ταιριάζουν με χάρη σε έναν χώρο όταν ωριμάσουν είναι καλός σχεδιασμός. Ένα δέντρο που φυτεύεται σε απόσταση 3 ποδιών από ένα πεζοδρόμιο είναι κακή ιδέα, εκτός εάν αυτό το δέντρο είναι πολύ νάνος ή εμβολιασμένη μορφή. Τα περισσότερα φυτά τα κλαδεύω την άνοιξη, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις. Κλαδεύω σφεντάμια αργά το καλοκαίρι και σταφύλια το χειμώνα. Τα τριαντάφυλλα και τα clematis έχουν τη δική τους ιδιαίτερη ρουτίνα. Κλαδεύω το πυξάρι μετά το πρώτο ξέπλυμα, για να μην χρειαστεί να κλαδέψω ξανά αργότερα. Το κλάδεμα πολύ αργά στην εποχή είναι επικίνδυνο και μπορεί να εκθέσει ένα πολύτιμο φυτό σε τραυματισμό το χειμώνα.

κληματαριά με αχλάδι (3)Για εκείνους τους ανθρώπους που αγαπούν απλώς το κλάδεμα, ένα δέντρο με φούσκωμα είναι ένα τέλειο φυτό. Espaliers είναι κάθε δέντρο που κλαδεύεται για να απλώνεται, σε δύο διαστάσεις, σε έναν τοίχο. Τα δέντρα που κλαδεύονται με αυτόν τον τρόπο, με την κατάλληλη υποστήριξη από νωρίς, δημιουργούν όμορφους φράχτες που στέκονται ελεύθερα. Ορισμένες εσπαλιέρες κλαδεύονται για να λάβουν ένα συγκεκριμένο σχήμα. Χρειάζονται ένα σίγουρο και κανονικό χέρι πρόθυμο να κλαδέψει. Μερικοί κηπουροί τα κλαδεύουν για να ακολουθήσουν το σχήμα των μπράτσων, όπως εκπαιδεύονται. Άλλοι τα κλαδεύουν έτσι όλα τα κενά μεταξύ των βραχιόνων γεμίζουν με μια συμπαγή δομή κλαδιών. Αυτά τα ζεύγη εσπαλιέ αχλαδιών keiffer έχουν αναπτυχθεί και κλαδευτεί για να αποκτήσουν σχήμα καμάρας. Μόλις αγοραστεί μια κληματαριά αχλαδιού, κατασκευάζουμε μια χαλύβδινη κληματαριά που ταιριάζει με το σχήμα της εσπαλιέρας που βιδώνει μεταξύ τους στο επάνω μέρος. Τα μπράτσα των αχλαδιών και δένονται στη χαλύβδινη κληματαριά, η οποία είναι τοποθετημένη στην κάτω πλευρά των δέντρων, για να διατηρηθεί το σχήμα. Είχαμε την τύχη να αποκτήσουμε 8 αχλαδιές. Όλα έχουν φύγει τώρα, και το καθένα απαιτούσε λίγο κάτι διαφορετικό όσον αφορά τη στήριξη από χάλυβα. Μια πιο ανθισμένη κληματαριά αχλαδιών είναι εκπληκτική. Είναι ένας θησαυρός, φορτωμένος με φρούτα, αργότερα το καλοκαίρι.

εσπαλιέ αχλαδιών (1)Αυτές οι εσπαλιέ είχαν λίγο κλάδεμα τον περασμένο χειμώνα που με έκανε να ανατριχιάσω. Οι κάτω βραχίονες είχαν μασήσει το φλοιό από τα μπράτσα και οι βλαστοί κόπηκαν από ένα πολύ κοφτερό σύνολο δοντιών. Αυτή η κακόβουλη καταστροφή της ιδιοκτησίας-κουνέλια. Κοψίματα σε κλαδί σε δέντρο ή θάμνο σε απότομη γωνία υποδηλώνουν ζημιά στο κουνέλι. Ποτέ δεν είχαμε τέτοιου είδους καταστροφικές ζημιές στις εκκολαπτέες μας τον χειμώνα πριν.

εσπαλιέ αχλαδιών (2)Η φύση έχει πολλούς παράγοντες κλαδέματος που μπορεί να είναι ή όχι της αρεσκείας σας. Οι τρομερές ανεμοθύελλες ή οι καταιγίδες πάγου μπορούν να καταστρέψουν νεκρά ή αδύναμα κλαδιά σε δέντρα και θάμνους. Ο άγριος καιρός μπορεί να είναι παράγοντας κλαδέματος. Το να κλαδεύετε σωστά τα δέντρα και τους θάμνους είναι η καλύτερη άμυνα σας ενάντια σε ζημιές από φυσικά αίτια. Η ζημιά του κουνελιού στη συλλογή μας από το espalier ήταν σημαντική. Μόνο 12 από τα δέντρα μας γλίτωσαν. Το επόμενο φθινόπωρο, σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε ένα γαλβανισμένο μεταλλικό φράχτη για την προστασία των δέντρων.

κληματαριά με αχλάδι (7)Στο μεταξύ, οι αχλαδιές ανταποκρίθηκαν στο κλάδεμα των κουνελιών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ανταποκρίνονταν πάντα στο κλάδεμα. Έσπρωξαν νέα ανάπτυξη. Έμεινα έκπληκτος βλέποντας μπουμπούκια να βγαίνουν από παλιό χοντρό ξύλο – αν και δεν έπρεπε. Η θέληση για ζωή είναι πολύ δυνατή. Πολλή ζωή κρύβεται κάτω από αυτό το φλοιό. Τα δέντρα ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αυστηρό κλάδεμα στέλνοντας νέους βλαστούς. Αν φοβάστε ποτέ ότι το κλάδεμά σας μπορεί να βλάψει ένα φυτό ανεπανόρθωτα, πάρτε αυτές τις φωτογραφίες κατάκαρδα.

βλάστηση αχλαδιάςΟι ουλές από τη ζημιά του κουνελιού στο φλοιό θα είναι πάντα εκεί. Αλλά τα γυμνά κάτω κλαδιά έχουν ήδη αρχίσει να ξαναφύλλουν.

kieffer pear espalierΤα φυτά είναι εκπληκτικά ανεκτικά στο κακό κλάδεμα. Αυτό που δεν τους αρέσει είναι καθόλου κλάδεμα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να διαβάζεις και μετά να το κάνεις. Το σχήμα και η υγεία των θάμνων σας που θα προκύψουν θα σας πει αν η δουλειά που έχετε κάνει είναι καλή ή χρειάζεται διαφορετική κατεύθυνση. Τι ανακούφιση να βλέπεις τις νέες αυξήσεις σε αυτές τις εσπάλιες.

Schreibe einen Kommentar