Κλάδεμα με έναν σκοπό | Deborah Silver & Co.

128
Κλάδεμα με έναν σκοπό |  Deborah Silver & Co.

limelight-htdrangeas.jpg
Το κλάδεμα των ξυλωδών θάμνων, όταν γίνεται σωστά, είναι καλό για τα φυτά. Το κόψιμο των νεκρών ή άρρωστων κλαδιών βοηθά στη διατήρηση της συνολικής υγείας του φυτού. Τα κλαδιά που διασταυρώνονται το ένα πάνω στο άλλο μπορεί να βλάψουν τον φλοιό και των δύο κλαδιών. Η ζημιά στο φλοιό ενός ξυλώδους θάμνου είναι μια πρόσκληση για έντομα και ασθένειες. Η αραίωση ενός ξυλώδους θάμνου μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί στο επιθυμητό μέγεθος για πολλά χρόνια. Αυτή η αραίωση επιτρέπει στο φως και τον αέρα να διεισδύσουν στους εσωτερικούς χώρους, διατηρώντας το εσωτερικό του θάμνου καλά φυλλωμένο. Στον φράκτη ορτανσίας παραπάνω, τα πάνω κλαδιά διατηρήθηκαν μακριά, μια πρακτική που τελικά σκίαζε τα κάτω κλαδιά. Τα κάτω κλαδιά έχουν μικρότερα φύλλα και λιγότερα άνθη. Μόλις ξεκινήσαμε να κλαδεύουμε αυτές τις ορτανσίες, κοντύναμε σημαντικά και άνισα τα πάνω κλαδιά και κλαδέψαμε τα κάτω κλαδιά με την ιδέα να ενθαρρύνουμε την πλευρική ανάπτυξη. Στην ιδανική περίπτωση, μια ορτανσία θα πρέπει να είναι πιο φαρδιά στο κάτω μέρος από την κορυφή.

Limelights 2013 (7)Ως πείραμα, δεν κλάδεψα καθόλου τα φώτα στο σπίτι μου την περασμένη άνοιξη, αλλά για να αφαιρέσω τα ξοδεμένα κεφάλια λουλουδιών. Ο λόγος μου? Έχω ένα φράχτη πουρνάρι μπροστά τους. Ήθελα οι ορτανσίες μου να ψηλώσουν και να έχουν πολλά άνθη στο πάνω τρίτο του φυτού. Στο εσωτερικό αυτού του φράχτη υπάρχει ένας φράχτης από πυξάρι, φυτεμένος αρκετά κοντά στις ορτανσίες. Για την υγεία του πυξάρι, δεν ήθελα πολύ φύλλωμα να τα σκιάζει. Για τις ορτανσίες που ανθίζουν από πάνω προς τα κάτω, το πυξάρι θα έπρεπε να φυτευτεί πολύ πιο μακριά. Δεν είχα την πολυτέλεια αυτού του είδους του χώρου. Αυτό εννοώ με το κλάδεμα με σκοπό. Το καλό κλάδεμα ενθαρρύνει το φυτό να αναπτυχθεί με τρόπο και κατεύθυνση που λειτουργεί με τη φυσική συνήθεια του φυτού – και το επιδιωκόμενο σχέδιο.
φράκτης φώτων 2
Αυτός ο φράκτης από τα φώτα της δημοσιότητας φυτεύτηκε με τη συγκεκριμένη πρόθεση να παρέχει πυκνή προστασία από πάνω προς τα κάτω. Τα κλαδιά στο κάτω μέρος είναι ελαφρώς μακρύτερα και πιο φαρδιά από τα κλαδιά στο πάνω μέρος. Οι ορτανσίες, όπως και οι περισσότεροι άλλοι φυλλοβόλοι θάμνοι, δεν μπορούν να κλαδευτούν με κουρευτική μηχανή. Το κόψιμο κάθε κλάδου στο ίδιο ακριβώς ύψος παράγει πολλαπλασιασμό της ανάπτυξης στο ίδιο επίπεδο. Ένα μόνο κόψιμο μπορεί να δημιουργήσει 3 ή 4 σπασίματα ή νέους οφθαλμούς. Αυτό αρνείται το φως και τον αέρα στα κλαδιά από κάτω. Οι φυλλοβόλοι θάμνοι που κλαδεύονται για χρόνια με αυτόν τον τρόπο έχουν ένα λεπτό πράσινο εξωτερικό στρώμα και ένα νεκρό κλαδίσκο εσωτερικό.

pruned-limelight-hydrangeas.jpgΣκεφτείτε κούρεμα τρίχας. Πιο κοντό στο πάνω μέρος, μακρύτερα στα πλάγια, με κάθε κόψιμο ένα εναλλακτικό μήκος και κατεύθυνση. Κάθε κλαδί πρέπει να κλαδεύεται ξεχωριστά, ένα κάθε φορά – το καθένα στο δικό του επίπεδο. Κάθε κλαδί χρειάζεται ένα δικό του σπίτι, χωρίς κόσμο από τα φύλλα ενός γειτονικού κλάδου. Συστάδες φύλλων που ταλαιπωρούνται το ένα το άλλο και ανταγωνίζονται για το φως τελικά οδηγούν σε συνολική παρακμή. Πολλοί φυλλοβόλοι θάμνοι μεγαλώνουν. Ένας μεγάλος θάμνος φυτεμένος σε στενό χώρο που χρειάζεται πάντα συρρίκνωση δεν θα φαίνεται ποτέ ούτε θα είναι χαρούμενος και υγιής. Εάν δεν έχετε χώρο για μια ορτανσία, η οποία θα ωριμάσει σε ύψος 6-8 πόδια, φυτέψτε Little Limes. Μπορούν να διατηρηθούν άνετα σε ύψος και πλάτος 4 t0 5 πόδια.

pruned-limelight-hydrangeas.jpg
Υπάρχουν μερικά φυτά που είναι ανεκτικά στη διάτμηση. Το πυξάρι και τα πουράκια είναι ανεκτικά. Τα φλαμούρια έχουν ξεφλουδιστεί και επίσημα καλλιεργηθεί σε φράκτες πάνω από το κεφάλι για αιώνες. Μια ορτανσία δεν είναι μέλος αυτής της ομάδας. Έχουν ένα χαλαρό και δασύτριχο φυσικό σχήμα. Το κλάδεμά τους πρέπει να λειτουργεί με αυτή τη φυσική συνήθεια. Τοπία όπου κάθε φυλλοβόλος θάμνος κλαδεύεται σε σχήματα μπάλας, μανιταριού ή κύβου είναι μια εμφάνιση που είναι βαριά και δεν είναι καλή για τα φυτά. Το σωστό κλάδεμα απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά αυτός ο χρόνος ξοδεύεται καλά.

pruned-limelights.jpgΤο αποτέλεσμα ενός μόνο έτους που δεν κλάδεψα τις ορτανσίες μου είναι προφανές. Οι θάμνοι έχουν αναπτύξει μακριά γυμνά πόδια. Κλαδεύονται σε ύψος 36″ θα ενθαρρύνουν τους πλευρικούς οφθαλμούς να σπάσουν και κάποια διακλάδωση στο κάτω μέρος. Από μακριά, το πυξάρι συγκαλύπτει αυτή την legginess. Μάλιστα, κάθε χρόνο κλαδεύω διαφορετικά τις ορτανσίες μου. Μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικές προσεγγίσεις και να παρατηρώ τα αποτελέσματα. Οι θάμνοι είναι αρκετά ανεκτικοί στους κηπουρούς.

hydrangea-branching.jpgΕάν έχετε έναν θάμνο που έχει μεγαλώσει κατάφυτη ή υποφέρει από μακροχρόνιο κακό κλάδεμα, είναι δυνατό να ανακαινίσετε. Μια κατάφυτη πασχαλιά μπορεί να ωφεληθεί από το να κόβονται μερικά παλιά χοντρά κλαδιά στο έδαφος. Αυτό θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη από τη βάση. Ένα θηλυκό που έχει κοπεί σε σχήμα μπάλας για πάρα πολλά χρόνια μπορεί να είναι καλός υποψήφιος για την επεξεργασία του ελβετικού τυριού. Κόψτε τρύπες στο εξωτερικό πάχος των κλαδιών έτσι ώστε να μπορεί να διεισδύσει το φως. Το φως προέρχεται από πάνω, επομένως η επεξεργασία της επάνω επιφάνειας του θάμνου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

hydrangea-budding.jpgΘα έλεγα ότι οι ορτανσίες μου έχουν κοπεί σκληρά φέτος. Βλέπω ότι έχω μπουμπούκια που σπάνε εδώ πολύ κάτω από την κοπή. Το κόλπο είναι να κόψετε αρκετά κοντά σε ένα μπουμπούκι, ώστε να μην χάνεται χρόνος και ενέργεια σε ένα στέλεχος που τελικά θα εξαφανιστεί. Κόψτε πολύ κοντά σε ένα μπουμπούκι και μπορεί να το καταστρέψετε. Για το λόγο αυτό, σε ένα μήνα μπορεί να κλαδέψω ξανά τις ορτανσίες μου. Για να ενθαρρύνει περισσότερη διακλάδωση. Το πολύ σκληρό κλάδεμα μπορεί να οδηγήσει σε λίγους μίσχους, με υπερβολικά μεγάλα άνθη που γέρνουν. Μια στιβαρά διακλαδισμένη ορτανσία που κλαδεύεται σωστά θα είναι μια ευχάριστη στιγμή που θα ανθίσει.

Schreibe einen Kommentar