Μια έκρηξη από το παρελθόν

29
Μια έκρηξη από το παρελθόν

Όποιος γνωρίζει τον κήπο μου ξέρει ότι είμαι λάτρης των αειθαλών φυτών. Οτι έχει νόημα. Ζω σε μια ζώνη κηπουρικής που είναι διαβόητη για τη μακρά εκτός σεζόν. Όχι μόνο οι χειμώνες μας είναι μεγάλοι, αλλά οι αρχές της άνοιξης και τα τέλη του φθινοπώρου μας μπορεί επίσης να είναι κρύα και οτιδήποτε άλλο εκτός από πράσινο. Καλλιεργώ λοιπόν πουρνάρια, και κουμαριές και φυσικά πυξάρι. Ένα τοπίο που έχει κάτι να πει όλο το χρόνο είναι ένα καλό τοπίο. Θα έλεγα ότι τα σημάδια της άνοιξης μάλλον παρουσιάστηκαν σοβαρά πριν από μια εβδομάδα περίπου. Τα σφενδάμια στο γκαζόν των δέντρων ξεσκονίζονται με τα λουλούδια Chartreuse. Το γρασίδι άρχισε να πρασινίζει. Οι ορτανσίες στο πρώτο πλάνο της εικόνας μόλις αρχίζουν να ξεφεύγουν. Οι μεγάλες τσιμεντένιες γλάστρες μου είναι πιο σημαντικές οπτικά τώρα από ό,τι θα είναι οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι όμορφες, έτσι ακριβώς. άφυτη. Αλλά το τοπίο της μπροστινής αυλής αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά όλο για το πυξάρι. Είναι πράσινο και στιβαρό με τον ίδιο τρόπο που ήταν όλο το χειμώνα.

Το πυξάρι αποβάλλει γρήγορα τον χειμωνιάτικο χρωματισμό του, όπως και οι κουμαριά, τα πουρνάρια και το παλιό έλατο στο φόντο της παραπάνω εικόνας. Δεν βαριέμαι ποτέ κανένα από τα αειθαλή, καθώς ο καιρός από το ένα γεγονός στο άλλο αλλάζει την εμφάνισή τους. Οι επιφάνειες των αειθαλών που λαμπυρίζουν από τις σταγόνες της βροχής την άνοιξη είναι τόσο όμορφες όσο αυτές οι ίδιες επιφάνειες που σκεπάζονται από φύλλα το φθινόπωρο και το χιόνι το χειμώνα. Αποτελούν κρίσιμο μέρος του τοπίου μου.

Ο ρόλος που παίζουν δεν είναι ποτέ πιο εύκολος να δει κανείς από ό,τι είναι τώρα. Μπορώ να περπατήσω ανάμεσα στις κλαδευμένες και άφυλλες ορτανσίες και να δω τι εξέχοντα ρόλο παίζουν στο τοπίο. Και μπορώ να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο τη μακροζωία αυτής της υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο μέρος του πυξάρι μου είναι τουλάχιστον 15 ετών.

Αλλά η καλλιέργεια αειθαλών φυτών σε πολύ ψυχρά κλίματα έχει ένα τίμημα. Η πλευρά του δρόμου του πυξάρι μου ζωγραφίζει μια διαφορετική εικόνα. Οι εξαιρετικά κρύοι και θυελλώδεις χειμώνες μπορεί να τους βλάψουν. Είναι σημαντικό να ποτίζετε τα αειθαλή πολύ πριν από το χειμώνα. Μόλις παγώσει το έδαφος, οι ρίζες δεν θα έχουν την ευκαιρία να απορροφήσουν ξανά νερό μέχρι την άνοιξη. Τα αειθαλή με βελόνα παρουσιάζουν πολύ μικρή επιφάνεια στα στοιχεία. Αυτή η δομή τους βοηθά να διατηρούν φυσικά την υγρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν και τα φύλλα του πυξάρι είναι μικρά, είναι πολύ πιο φαρδιά και λεπτά σε σύγκριση με τις αειθαλείς βελόνες. Ο πολύ κρύος και θυελλώδης καιρός μπορεί να αποξηρανθούν γρήγορα τα φύλλα. Αν είχατε ποτέ ένα κομμένο στεφάνι από πυξάρι στην εξώπορτά σας για τις γιορτές, γνωρίζετε πόσο απίστευτα μακριά κομμένα κλαδιά πυξάρι παραμένουν πράσινα. Το ίδιο ισχύει για τα κομμένα αειθαλή κλαδιά, ή τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αυτή η ζημιά που βλέπω τώρα συνέβη πριν από μήνες. Η επιστροφή του θερμότερου καιρού αποκαλύπτει το αποτέλεσμα του τρομερά κρύου καιρού που είχαμε στα τέλη Ιανουαρίου.

Η πολική δίνη που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 είναι και πάλι μέρος της συζήτησης. Το έντονο κρύο που έπληξε σημαντικό τμήμα του βόρειου μεσαίου τμήματος των ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ για κρύο και κρύο αέρα σε πολλά σημεία. Ξέρω τι έκανα τότε. Έμεινα στο σπίτι και άφηνα τα σκυλιά να βγουν μόνο για λίγα λεπτά τη φορά. Ήταν το πιο κρύο καταγεγραμμένο χειμερινό φαινόμενο θερμοκρασίας για το Σικάγο τα τελευταία 25 χρόνια.

Από τη Wikipedia «Στα τέλη Ιανουαρίου 2019, μια σοβαρή κρύο κύμα που προκαλείται από μια εξασθενημένη jet stream γύρω από την Αρκτική πολική δίνη[3] χτύπα το Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και Ανατολικός Καναδάςσκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα.[1][2] Ήρθε μετά από ένα χειμωνιάτικη καταιγίδα έφερε έως και 13 ίντσες (33 εκατοστά) χιονιού σε ορισμένες περιοχές από τις 27 έως τις 29 Ιανουαρίου και έφερε τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 20 ετών στις περισσότερες τοποθεσίες στην πληγείσα περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χαμηλών ρεκόρ όλων των εποχών.[1][4] Στις αρχές Φεβρουαρίου, η πολική δίνη κινήθηκε δυτικά,[5] και κλειδώθηκε πάνω από τον Δυτικό Καναδά και τις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.[6] Ως αποτέλεσμα, ο Φεβρουάριος του 2019 ήταν από τους πιο κρύους και χιονισμένους που έχουν καταγραφεί σε αυτές τις περιοχές. Στις αρχές Μαρτίου, το κρύο μετατοπίστηκε για άλλη μια φορά ανατολικά, σπάζοντας ρεκόρ σε πολλές περιοχές.[7] Στα μέσα Μαρτίου, το κύμα ψύχους τελικά υποχώρησε, αλλά σε συνδυασμό με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, βροχοπτώσεις και ένα βαθύ χιόνι, εκτεταμένες πλημμύρες ακολούθησε στις κεντρικές ΗΠΑ». Ναι, ήταν ένα φαύλο καιρικό φαινόμενο.

Ο αντίκτυπος αυτού του εξαιρετικά κρύου καιρού έχει αρχίσει να φαίνεται. Είχα λιποθυμήσει από έκπληξη όταν είδα ότι ολόκληρη η κορυφή αυτού του picea mucrunata ήταν νεκρή. Αν αναζητήσετε τη φράση «η κορυφή του ερυθρελάτη μου είναι νεκρή», τα περισσότερα άρθρα αναφέρουν πρώτα τους χειμερινούς ανέμους και το ακραίο κρύο. Δεν βλέπω καμία ένδειξη ασθένειας ή βλάβης από έντομα. Θα μπορούσε να φταίει η πολική δίνη;

Φυσικά ο καιρός να σκεφτούμε να προστατέψουμε τα αειθαλή από τις καταστροφές του χειμώνα είναι το φθινόπωρο. Δεν έχω δει ποτέ ζημιά στην ποικιλία πυξάρι „Winter Gem“. Το φυτεύω εκτενώς τώρα. Σπάνια φυτεύω πλέον το «Green Velvet», που είναι η ποικιλία που έχω στο σπίτι. Ευτυχώς σπάνια παθαίνει ζημιά, καθώς ζω σε μια γειτονιά όπου ο αέρας σπάει από πολλά κτίρια που περιβάλλουν το τοπίο μου και ο ήλιος μετριάζεται από μεγάλα δέντρα. Δεν έχω δει ποτέ χειμερινή ζημιά σε πυξάρι που έχει ψεκαστεί μέχρι το σημείο που στάζει με VaporGard το φθινόπωρο. Μια ξηρή μέρα όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πάνω από 50°C παράγει τη βέλτιστη κάλυψη. Αργότερα το φθινόπωρο, ένα ανεμοφράκτη από λινάτσα μπορεί να βοηθήσει. Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να προστατεύσω το έλατο μου, αλλά ίσως να το έκανα. Λίγο τελευταίο για το πυξάρι. Με δεδομένο το υπερβολικό κρύο που είχαμε τα τελευταία χρόνια, η τιμή του πυξάρι έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Η αντικατάσταση του χαλασμένου πυξάρι μου θα είναι πολύ ακριβή. Ελπίζω να θυμάμαι αυτή την ημέρα που έρχεται το φθινόπωρο.

Το θετικό είναι ότι οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και η πρόβλεψη χιονιού για το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι το magnolia stellata μου είναι ακόμα σε πλήρη άνθιση.

Schreibe einen Kommentar