The Student Affairs Collective Ο κίνδυνος στο „Fit“

23
The Student Affairs Collective Ο κίνδυνος στο „Fit“
Καρφιτσώστε το

Μιλάμε πολύ για να βρείτε την «ταιριότητά» σας στις φοιτητικές υποθέσεις. Με τα χρόνια, έχω ακούσει τον όρο να χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους. Συνήθως, διατυπώνεται με θετικό φως, παρέχοντας ενδυνάμωση για κάποια ενδοσκόπηση, προβληματισμό και σημαντικές αποφάσεις. Ωστόσο, το έχω ακούσει και κατάχρηση. Θα ήθελα να ρίξω λίγο φως στους κινδύνους του να κλίνουμε υπερβολικά στο να βρούμε τη φυσική μας κατάσταση και να υποθέσουμε ότι είναι κατάλληλοι άλλων.

Το αναγνώρισα για πρώτη φορά όταν συμμετείχα σε μια συνάντηση προσλήψεων φοιτητών πριν από χρόνια. Καθόμουν σε ένα μεγάλο δωμάτιο με πολλούς συναδέλφους, ταξινομώντας εκατοντάδες οδηγούς συνεντεύξεων. Καθώς συζητούσαμε για κάθε υποψήφιο και πού να τον τοποθετήσουμε, άκουσα τη λέξη «fit» να χρησιμοποιείται συχνά.

«Πιστεύω ότι θα ταίριαζε πολύ σε μια αίθουσα ανώτερης κατηγορίας».

«Πιστεύεις ότι θα ταίριαζε καλά, λαμβάνοντας υπόψη την υπόλοιπη ομάδα σου;»

Αυτές οι δηλώσεις ειπώθηκαν με καλές προθέσεις και έγιναν κατανοητές χωρίς αμφιβολία. Ωστόσο, οι ακόλουθες δηλώσεις έγιναν ασαφείς και δύσκολο να ερμηνευτούν.

«Απλώς δεν χωράει πουθενά όπου έχουμε άνοιγμα».

„Δεν είμαι σίγουρος ότι ταιριάζουν στο καλούπι.“

Τι καλούπι; Αν υπάρχει καλούπι, πρέπει να υπάρχει καλούπι; Όταν κάποιες από τις δηλώσεις των συναδέλφων μου σχετικά με τη φυσική κατάσταση έγιναν αμφισβητήσιμες, υποχώρησα. Έπρεπε να σκεφτώ. Γιατί αυτές οι δηλώσεις με ενόχλησαν, αλλά οι άλλοι όχι;

Ανησυχώ ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «ταιριάζουν» για να κάνουμε πράγματα να συμβούν προς όφελός μας χωρίς να χρειάζεται να πούμε αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε. Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «ταιριάζουν» για να λάβουμε αποφάσεις πρόσληψης, έχουμε συχνά την ευκαιρία να κάνουμε διακρίσεις χωρίς επιπτώσεις. Είναι επικίνδυνη λέξη.

Όταν έψαχνα για δουλειά πριν από μερικά χρόνια, είχα μια συνέντευξη στην πανεπιστημιούπολη σε ένα μικρό πανεπιστήμιο με βάση τη θρησκεία. Ένιωθα λίγο δύσκολο και τελικά δεν πίστευα ότι θα ήταν το καλύτερο μέρος για να δουλέψω. Μου τηλεφώνησαν την επόμενη μέρα και μου εξήγησαν ότι προχωρούν με τη διαδικασία. δεν θα με θεωρούσαν. Ρώτησα αν μπορούσαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή τους. Είπαν απλώς, «Απλώς δεν πιστεύουμε ότι είμαστε οι κατάλληλοι ο ένας για τον άλλον». Δεν απώθησα γιατί, ειλικρινά, συμφώνησα.

Μερικούς μήνες αργότερα, ένας συνάδελφός μου είχε έναν φίλο που δούλευε σε εκείνο το πανεπιστήμιο και μου είπε ότι δεν με προσέλαβαν επειδή νόμιζαν ότι ήμουν πολύ φιλελεύθερος—παρατήρησαν ότι έκανα τρύπημα στη μύτη. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να υποστηρίξω την πνευματική αποστολή αυτού του πανεπιστημίου και δεν θα ταίριαζα καλά με αυτόν τον τρόπο. Αλλά ο λόγος τους ήταν επειδή έχω μια μικροσκοπική τρύπα στο ρουθούνι μου; Αυτό εννοούσαν με το «ταιριάζουν».

Η λέξη „fit“ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τοίχων, ώστε να μην χρειάζεται ποτέ να εγκαταλείψουμε τις ζώνες άνεσής μας.

Έχω δουλέψει σε διάφορα πανεπιστήμια όλα αυτά τα χρόνια και όταν ανέλαβα την τρέχουσα δουλειά μου, σκέφτηκα γρήγορα, «βρήκα την κατάλληλη θέση». Ένιωσα ανακουφιστικό! Νόμιζα ότι έφτασα επιτέλους. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, συνειδητοποιώ ότι τα πράγματα που έψαχνα σε ένα πανεπιστήμιο δεν είναι αυτά που το κάνουν να ταιριάζει. Για μένα είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι. Έχω εργαστεί σε δημόσιο, ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό, κερδοσκοπικό, μικρό, μεγάλο – τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία.

Οι άνθρωποι που με περιβάλλουν είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Έχω τον καλύτερο επόπτη στον κόσμο και είμαι ενθουσιασμένος που έρχομαι στη δουλειά κάθε μέρα για να βλέπω τους συναδέλφους μου. Αυτό είναι που κάνει αυτό να ταιριάζει για μένα. Είμαι τόσο ευγνώμων που το ανακάλυψα αυτό γιατί θα συνέχιζα να ασχολούμαι με τους τύπους πανεπιστημίου με τους περισσότερους. Ωστόσο, το να ρυθμίζω τον εαυτό μου για αυθεντική σύνδεση με διάφορους ανθρώπους είναι πολύ πιο ανταμείβοντας από το να προετοιμάζομαι για άνεση και ασφάλεια.

Λοιπόν, φίλοι, αναγνωρίζω και γιορτάζω ότι είμαστε όλοι μοναδικοί με τις δικές μας δυνάμεις, δεξιότητες, ελαττώματα και ιδιορρυθμίες. Αναμφίβολα θα ταιριάξουμε καλύτερα σε μια θέση, γραφείο ή πανεπιστήμιο από κάποιον άλλο. Ωστόσο, σας προτρέπω να ελέγξετε τα κίνητρά σας όταν χρησιμοποιείτε τη λέξη «ταιριάζουν». Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και ο ένας με τον άλλον.


Schreibe einen Kommentar